Philipsen zlatý medzi juniormi

05.08.2023 Celý región

Glasgow 5. augusta (TASR) - Dán Albert Philipsen triumfoval v sobotných individuálnych pretekoch juniorov na MS v cestnej cyklistike v Škótsku. Na 127,2 km dlhej trati so štartom a cieľom v Glasgowe nastúpil pred koncom predposledného kola a svoj odvážny únik doviedol do úspešného konca. Philipsen zvíťazil v čase 3:06:26 h, s náskokom 1:19 minúty pred Nemcom Paulom Fietzkem, bronz získal Felix Örn-Kristoff z Nórska.

Dán sa úspešne odpútal od vedúcej skupiny siedmich pretekárov, ktorá sa sformovala na konci tretieho okruhu. Z dvojice slovenských reprezentantov dokončil preteky iba Matthias Schwarzbacher. Ten sa napriek technickým problémom dlho držal v pelotóne, ale potom neprežil rýchle tempo v balíku a stratil s ním kontakt. Napokon finišoval na 35. mieste so stratou 6:34 min. Novák doplatil na pád a po ňom sa už nedokázal vrátiť späť a do cieľa neprišiel.

"Od štartu som sa snažil jazdiť vpredu, to sa mi celkom darilo. Potom mi prestalo fungovať radenie, asi dve kolá som išiel na malé prevody, ale nejako som extra nestrácal. Problém mi však robili rýchle pasáže. Potom som si vymenil bicykel, došiel som si balík. Kilometer pred koncom kola som dostal kŕče a stratil som kontakt s balíkom. Potom, keď som si dal magnézium, tak som ich nevedel dobehnúť. Mal som ich na 30 metrov, no už som nemal na to doskočiť si to," citoval Schwarzbachera portál cycling-info.sk.

cestná cyklistika - MS

preteky juniorov (Glasgow - Glasgow, 127,2 km):

1. Albert Philipsen (Dán.) 3:06:26 h, 2. Paul Fietzke (Nem.), 3. Felix Örn-Kristoff (Nór.) obaja +1:19 min., 4. Juan David Sierra (Tal.) +1:24, 5. Theodor Storm (Dán.) +1:29, 6. Jörgen Nordhagen (Nór.) +1:43, ..., 35. Matthias SCHWARZBACHER +6:34, Samuel NOVÁK (obaja SR) nedokončil
 

Vyberte región